Kun miettii sellaisia autoja, joiden historiaan jättämät jäljet kantavat kauas – näihin päiviin saakka – ei välttämättä tule ajatelleeksi Fordin T-mallia (eng. Ford Model T). Tätä Fordin mallia valmistettiin 19 vuoden ajan aivan 1900-luvun alussa eli aikana, jolloin automobiilit kilpailivat hevosen kanssa siitä, kummalla pääsee nopeampaa. T-Ford on kuitenkin auto, joka mullisti autoilun ja itse asiassa koko maailman.

Ford Model T sai alkunsa Henry Fordin tehtaalla Detroitissa ja ensimmäiset yksilöt saatiin ulos 1908. Aluksi kaikki autot olivat tilaustyönä tehtäviä käsitöitä, minkä vuoksi yhtiö ei kyennyt vastaamaan kysyntään, joka oli alusta alkaen valtaisa. Tästä johtuen tehtailla siirryttiin liukuhihnaprosessiin ensimmäisenä autovalmistajana maailmassa, mikä näkyi hintojen laskuna: ensimmäisten T-Fordien hinnat olivat 850 $, mutta jo alle kymmenessä vuodessa (1917) hinta oli pudonnut yli puolella (345 $). Liukuhihnatuotantoon siirryttyä lanseerattiin myös Henry Fordin lausahdus, että T-mallia saa kaikissa väreissä kunhan se on musta; kyseinen väri kuivui nopeiten.

T-Fordin huippunopeus oli 70 km/h ja hevosvoimia siinä oli 20. Parhaimmillaan bensaa kului 19 litraa satasella. Aluksi auton olikin tarkoitus kulkea bioetanolilla, mutta öljyn halpa hinta ja Yhdysvaltojen kieltolaki saivat valmistajan suosimaan bensiinimoottoria.

Liukuhihnatuotannon ja hintojen laskun myötä T-malli oli keskiluokan saavutettavissa, ja Henry Ford uskoi auton olevan niin hyvä, ettei tuotekehittelyä tarvinnut tehdä. 1920-luvun kuluessa tämä oletus kuitenkin osoittautui vääräksi, kun kilpailijoiden autot söivät Fordin markkinaosuutta. T-Fordin valmistus lopetettiin toukokuussa 1927, mutta sen seuraajaa, A-mallia, alettiin valmistaa jo saman vuoden lokakuussa.

T-Ford oli koko kansan auto: ensimmäistä kertaa keskiluokkaisella ihmisellä oli varaa siihen. Se oli helppokäyttöinen ja turvallinen auto, joka oli myös helposti korjattavissa. Autoja valmistettiin yli 15 miljoonaa kappaletta ja T-Ford oli maailman myydyin auto vuoteen 1945 saakka.

T-Ford nykyään

Yli sata vuotta myöhemmin T-Ford kiehtoo ihmisiä. Harrastajat käyttävät internetin keskustelupalstoja hyväkseen etsiessään mm. T-Fordin osia ja muita tarvikkeita tarkoituksenaan rakentaa käyttökelpoisia autoja.

Vuonna 1999 T-Ford sai Vuosisadan auto -tunnustuksen. Mallia ei oltu valmistettu enää vuosikymmeniin, mutta ensimmäinen maailmansota ja mykkäelokuvat olivat iskostaneet sen ihmisten mieliin lopullisesti.