Maailman turvallisin auto

Lähes jokaisella meistä on auto ja autojen historiaan kuuluu paljon kehitystä laitteiston ja varsinkin turvalaitteiden osalta. Autot ovat muuttuneet yhä turvallisemmiksi turvatyynyjen ja joustavien puskureiden ansiosta. Tänä päivänä mukaan on myös tullut anturitekniikka, jonka avulla tunnistetaan esteitä tiellä tai varoitetaan kuskia tapahtumista, jotka voivat muuten jäädä helposti huomaamatta. Turvavälineiden lisäksi autoja testataan vuosittain törmäystesteissä, joide tuloksista voidaan nähdä miten turvallisia autot ovat niin kuljettajalle, matkustajille kuin myös ulkopuolisille henkilöille. Mitä muuta nämä testit kertovat ovat se, mikä on kaikkein turvallisin auto.

Turvallisuustestejä tekee Euro NCAP, joka myös julkaisee tulokset kaikkien ihmisten nähtäväksi. Tämän testaajan eri testeistä voi selvittää mikä auto on esimerkiksi turvallisin perheauto, pikkuauto tai vaikka hybridi ja sähköauto. Testissä otetaan huomioon aikuisten turvallisuus, lasten turvallisuus, jalankulkijoiden turvallisuus ja turvalaitteet. Perheautoista vuonna 2022 parhaita arvosanoja ovat saaneet muun muassa Mercedes Benz Citan tourer ja T-luokka sekä C-luokka. Myös Cupra Born on Volvon Recharge 40:n lisäksi pärjännyt todella hyvin näissä testeissä. Viiden tähden luokkaan on myös päässyt VW Multivan ja useat muut VW mallit kuten Taigo ja Polo. Viiden tähden luokasta löytyy myös Kia EV6 ja sportage, Alfa Romeo Tonate, DS4 , Lexus NX ja Renault Megane E-Tech.

Testien osalta kannattaa kuitenkin huomioida eri mallien ilmestyminen, koska kaikki mallit eivät tule samoihin aikoihin ja kehitystä tapahtuu koko ajan. Tämän takia myös edellisen vuoden testien katsominen on tärkeää. Monesti jos sama automalli pärjää vuodesta toiseen testeissä, on se silloin erittäin hyvä valinta autoksi ainakin turvallisuuden puolesta. Maailman turvallisimman auton titteli vaihtelee ja monet arvioivat sitä eri tavoin. Tärkeintä on kuitenkin luottaa auditoijien järjestöjen testeihin, eikä välttämättä lööppien uutisiin.