Tutustu luontoon omalla autollasi

Luontoretkeily on tunnetusti vaeltamista jalan ympäri luonnonpuistoja, majoittuen reittien varrella olevissa laavuissa ja kokaten luonnon helmassa. Tuntuu ehkä oudolta sanoa, että myös autolla voi tutustua luontoon mutta tämä on todellakin mahdollista. Matkan pitää lähteä avoimin mielin ja hyödyntää Suomen koko tieverkosto. Autolla luontoon tutustuminen antaa parempia mahdollisuuksia laajentaa reittiä ja tutustua useampaan paikkaan tai jopa maahan kerralla. Mitä sinun tulisi ottaa huomioon, kun lähdet tutustumaan luontoon autollasi?

Suomessa on todella laaja tieverkko, joka on yli 400 000 kilometriä pitkä. Tieverkossa on maanteitä, kuntien katuja ja yksityisteitä. Valtatiet, kantatiet ja seututiet ovat numeroituja teitä, joista löytyy tarkat kartat. Näiden teiden varsilla on huomattava määrä luontokohteita, joihin voi helposti tutustua samalla, kun suorittaa omaa reissuansa. Monien teiden varsilla voi löytää usein yllättäviäkin nähtävyyksiä luonnon keskellä.

Nähtävyyksiä voi löytää ympäri Suomea. Jos olet ajelemassa Länsi-Suomessa voi ajaa ohi Paraisten kalkkikivilouhoksen, joka on hyvin vaikuttava näky. Toisaalta Länsi-Suomessa voi myös tutustua Turun saaristoon saariston rengasreitillä, jossa on huikeita luontonähtävyyksiä koko matkan ajan. Itä-Suomessa Saimaalla voi autolla ajella keskellä järviä olevien hiekkaharjujen päällä ja ylittää vesistöjä losseilla sekä pysähtyä tienvarsilla tai järvien rannoilta löytyvillä leirintäalueilla luonnon helmassa. 

Monet upeat ja vanhat historialliset rakennukset ja kylät löytyvät tienvarsilta, joihin pääsee autolla. Näissä kohteissa on luonto aivan vieressä ja kulkemalla katuja ja seututeitä pitkin voi tutustua samalla rauhassa paikalliseen luontoon. 

Matkoille kannattaa varata retkeilyvarusteet mukaan ja riittävät ruoanlaittovälineet, jotta ruoanlaitto onnistuu myös luonnon helmassa. https://www.kitchentime.fi/ verkkokaupasta löydät astiat ja muut ruokailutarvukkeet, joita tarvitset matkallesi.