Veneiluharrastuksen perusteet

Me ajoneuvojen rakastajat tiedämme, että välillä joudumme luopumaan ajoneuvoista, jotka ovat palvelleet meitä vuosikausia. 

Ostin juuri uuden veneen. Aikaisempi veneeni koki julman kohtalon Ahvenanmaan saaristossa perheemme kesälomaretkellä. Olimme leiriytyneet paikalliselle venesataman vieraspaikalle, kun yhtäkkiä kuulin huolestuttavia ääniä konepellin alta. Jouduimme jättämään veneen niille sijoilleen. Huolto oli kallis lysti. Selvisi, ettemme olleet huolehtineet hyvästä veneen talvisäilytys ratkaisusta, jolloin laitteisto oli ruostunut pahasti.

Nyt olen ottanut tarkasti selvää erilaisista huoltotoimenpiteistä, joita veneelle tulee säännöllisin väliajoin tehdä. Tärkein on ehdottomasti säännöllinen huolto: tarkista öljyt, valot ja pintojen kunto. Mikäli jokin osa on rikki, korjaa se itse tai vie se lähimpään laatuhuoltamoon. Oon paljon pienempi harmi kuskata venettä huoltoon kuin joutua todistamaan sen karua kohtaloa.

Veneen pinnat kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Erilaiset maalipinnat kuluvat vuoden aikana Suomen epävakaissa sääoloissa. Puupinnat kannattaa öljytä, jotta ne säilyvät kauniina ja kestävinä pidempään. Verhoilusta kannattaa myös huolehtia. Ulkoverhoilu kannattaa tehdä vedenkestävästä materiaalista ja sisäverhoilussakin panostaa ensisijaisesti käytännöllisyyteen.

Veneen varutustelu on olennainen osa veneilykokemusta. Panosta yhteiseen venehetkeen ja hanki paatillesi laitteet musiikin toistamista varten, ilmastointi ja tarvittavan kokoinen keittiö. Keittiöitä saa suunnitteltua pieneenkin tilaan. Tähän voit kysyä apua veneliikkeistä tai etsiä lisätietoa internetistä. Sisustus kannattaa pitää tarpeeksi minimalistisena, jotta tavaraa ei kerry liiaksi. Liika tavara voi olla myös vakava paloturvallisuusriski. 

Toivottavasti vinkkini auttavat sinua eteenpäin uuden veneharrastuksesi parissa! Itsekin olen nyt oppinut virheistäni ja pidän parempaa huolta veneestä alusta alkaen. Veneestä huolehtimalla sen käyttöikä kasvaa ja saat parempaa vastinetta rahoillesi. Vene mahdollistaa ikimuistoiset kesäretket perheen, ystävien tai työtovereiden kesken Suomen kauniissa luonnossa.