Purjevene talviteloille

Purjehduskauden loppuessa kaikilla purjeveilijöillä on edessä veneen laitto talvisäilytykseen. On tietenkin seiloreita, jotka purjehtivat veneensä etelämmäs, jossa meri ei jäädy ja jossa veneen voi säilyttää laiturissa koko talven ajan. Näillekin veneille on nosto ja huolto tehtävä lähes joka toinen vuosi, jotta ne säilyvät hyvässä kunnossa. Kertaamme nyt tärkeimmät asiat, mitä pitää ottaa huomioon kun purjevenettä laitetaan talviteloille.

Tietenkin veneen talvisäilytys vaatii tarkkuutta, jotta seuraavana keväänä sen käyttöönotto onnistuu ilman vaikeuksia. Ensin on saatava vene ylös vedestä ja siihen on yleensä tarjolla pursiseurojen tai kaupungin kautta yhteisnostoja, Näissä yhteisnostoissa on ammattilaiset nosturin käyttäjät, jotka osaavat nostaa veneen turvallisesti pukkien päälle.

Kun vene on saatu pukkien päälle alkaa veneen puhdistus. Vene on pestävä läpikotaisin puhtaaksi kaikesta kesän aikana kertyneestä aineesta. Hyvä painepesuri painesuuttimella helpottaa työtä kummasti ja suihku tunkeutuu myös pieniin rakoihin. Lisäksi pesussa voi käyttää pesuainetta ja pesun jälkeen suoja-ainetta suojaamaan pintoja talven aikana. 

Pesun jälkeen on tehtävä moottorille talvihuolto. Suodattimet, öljyt ja pakkasnesteen lisäys koneeseen on tehtävä, jotta kone ei vahingoitu kylmän talven aikana. Moottorin pystyy kyllä huoltamaan itse mutta jos epäilee omia taitojaan voi pursiseurasta kysyä apua tai tilata erillisen huoltajan huoltamaan koneen talvikuntoon.

Veneen sisältä on kerättävä kaikki patjat ja muut tekstiilit pois, jotka voivat mennä kosteudessa pilalle ja samalla kannattaa tyhjentää kaapit turhista asioista, jotta keväällä on helppo aloittaa puhtaalta pöydältä. Veneeseen ei myöskään kannata jättää mitään arvokasta, koska joskus veneet voivat joutua ilkivallan tai anastuksen kohteeksi talvisäilytyksessä. Viimeiseksi pitää venee päälle rakentaa suoja, joka suojaa venettä lumelta sateelta ja muulta talven aikana. Tähän tarpeeseen sopii pressu ja sille rakennettu teline, joka pitää pressun irti vene rungosta. Näillä muutamilla asioilla olet saanut veneen talvisäilytystä varten valmiiksi.